CDC Logo

BC Conservation Data Centre: Species Summary


Bubo virginianus
Great Horned Owl


 
Scientific Name: Bubo virginianus (Gmelin, 1788)
English Name: Great Horned Owl
 
Classification / Taxonomy
Scientific Name - Concept Reference: Remsen, J. V., Jr., A. Jaramillo, M. Nores, J. F. Pacheco, M. B. Robbins, T. S. Schulenberg, F. G. Stiles, J. M. C. da Silva, D. F. Stotz, and K. J. Zimmer. Version: 21 March 2005. A classification of the bird species of South America. American Ornithologists' Union. Online. Available: http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBaseline.html
Classification Level: Species
Species Group: Vertebrate Animal
Species Code: B-GHOW
Kingdom Phylum Class Order Family
Animalia Craniata Aves Strigiformes Strigidae
   
Conservation Status / Legal Designation
Global Status: G5 (Apr 2016)
Provincial Status: S5 (Mar 2015)
BC List: Yellow
Provincial FRPA list:   
Provincial Wildlife Act:
COSEWIC Status:
SARA Schedule:
General Status Canada: 4 - Secure (2005)
Migratory Bird Convention Act:
   
Ecology & Life History
General Description:
Global Reproduction Comments: Clutch size averages 2-3. Incubation lasts 26-35 days, mostly by female (male supplies food). Young leave nest at 4-5 weeks, fly well at 9-10 weeks, dependent on parents for several weeks. Most yearling females do not nest. Lost clutch may be replaced. Longevity record in the wild is at least 28 years.
Global Ecology Comments: In Saskatchewan, productivity (number of young per nest and number of breeders) peaked with peak in snowshoe hare population (Houston 1987); declines in hare density resulted in increased owl dispersal and mortality (Houston and Francis 1995). Home range size varies seasonally and geographically. Breeding territories in southwest Yukon ranged from 230-883 hectares, averaging 483 hectares; home ranges of nonterritorial floaters overlapped the territorial pairs and averaged 725 hectares (Rohner 1997). Density varies in different areas, usually about 1 pair per 5-20 sq km.
Migration Characteristics:
(Global / Provincial)
 
    Nonmigrant:
    Local Migrant:
    Distant Migrant:
    Within Borders Migrant:
Y /
Y /
N /
na /
Global Migration Comments: Northern populations partially migratory; some individuals, especially young, found in winter up to a few hundred km south of banding site. Band recoveries indicate that most individuals remain within 80 km of banding site (Johnsgard 1988).
Habitats:
(Type / Subtype / Dependence)
Agriculture / Cultivated Field / Unknown
Agriculture / Hedgerow / Unknown
Agriculture / Pasture/Old Field / Unknown
Anthropogenic / Urban/Suburban / Unknown
Forest / Conifer Forest - Dry / Unknown
Forest / Conifer Forest - Mesic (average) / Unknown
Forest / Conifer Forest - Moist/wet / Unknown
Other Unique Habitats / Estuary / Unknown
Riparian / Riparian Forest / Unknown
Wetland / Bog / Unknown
Wetland / Fen / Unknown
Wetland / Marsh / Unknown
Wetland / Swamp / Unknown
Global Habitat Comments: Various forested habitats, moist or arid, deciduous or evergreen lowland forest to open temperate woodland, including second-growth forest, swamps, orchards, riverine forest, brushy hillsides, and desert. Very local in tropical lowlands (Hilty and Brown 1986).

Nest sites in different areas include: in trees in old or usurped nests of other birds (e.g., hawk, crow) or squirrel; tree cavities; stumps; rocky ledges; caves; in barns; and on artificial platforms. Usually in heaviest available timber in east; sites more diverse in arid west. Typically does not use same tree nest in successive years.
Food Habits: Carnivore: Adult, Immature
Global Food Habits Comments: Opportunistic feeder; eats mainly mammals (commonly mouse to rabbit size) and small to large birds (including hawks and waterfowl). Parents provide up to about 300 g of food per day per nestling.
Global Phenology: Nocturnal: Adult, Immature
Provincial Phenology:
(1st half of month/
2nd half of month)
Colonial Breeder: N
Length(cm)/width(cm)/Weight(g): 56/ / 1769
Elevation (m) (min / max): Global: 
Provincial: 
   
 
Distribution
Endemic: N
Global Range Comment: BREEDING: western and central Alaska to southern Keewatin and Labrador, south to southern South America. NON-BREEDING: generally throughout breeding range; northernmost populations partially migratory, wintering south to southern Canada and northern U.S.
 
Authors / Contributors
Global Information Author: HAMMERSON, G., MINOR REVISIONS BY S. CANNINGS
Last Updated: Apr 05, 1996
Provincial Information Author:
Last Updated:
   
References and Related Literature
American Ornithologists' Union (AOU). 1983. Check-list of North American Birds, 6th edition. Allen Press, Inc., Lawrence, Kansas. 877 pp.
Austing, G. 1966. The world of the great horned owl. J.B. Lippincott Co., New York. 158 pp.
Banks, R. C., and M. R. Browning. 1995. Comments on the status of revived old names for some North American birds. Auk 112:633-648.
Campbell, R.W., N.K. Dawe, I. McTaggart-Cowan, et al. 1990b. The Birds of British Columbia Vol. 2: Nonpasserines: Diurnal Birds of Prey through Woodpeckers. Royal British Columbia Museum, Victoria, BC.
Clark, R. J., D. G. Smith, and L. H. Kelso. 1978. Working bibliography of owls of the world. National Wildlife Federation, Sci. & Tech. Ser. No. 1. 336 pp.
Demarchi, M.W. and M.D. Bently. 2005. Best Management Practices for Raptor Conservation during Urban and Rural Land Development in British Columbia. B.C. Minist. of Environ., Victoria, B.C. MoE BMP Series.
Dickerman, R. W. 1991. On the validity of BUBO VIRGINIANUS OCCIDENTALIS Stone. Auk 108:964-965.
Eckert, Allan W. 1978. The Owls of North America. Weather-vane Books, New York. 278 pp.
Harrison, C. 1978. A Field Guide to the Nests, Eggs and Nestlings of North American Birds. Collins, Cleveland, Ohio.
Harrison, H. H. 1979. A field guide to western birds' nests. Houghton Mifflin Company, Boston. 279 pp.
Hilty, S.L. and W. L. Brown. 1986. A Guide to the Birds of Colombia. Princeton University Press, Princeton, USA. 836 pp.
Houston, C. S. 1987. Nearly synchronous cycles of the great horned owl and snowshoe hare in Saskatchewan. Pp. 56-58 in Nero, R.W., et al., eds. Biology and conservation of northern forest owls. USDA For. Serv., Gen. Tech Rep. RM-142
Houston, C. S., and C. M. Francis. 1995. Survival of great horned owls in relation to the snowshoe hare cycle. Auk 112:44-59.
Johnsgard, P. 1988. North American owls: biology and natural history. Smithsonian Inst. Press. 336 pp.
McGillivray, W. B. 1989. Geographic variation in size and reverse size dimorphism of the great horned owl in North America. Condor 91:777-786.
Morrell, T. E., R. H. Yahner, and W. L. Harkness. 1991. Factors affecting detection of great horned owls by using broadcast vocalizations. Wildl. Soc. Bull. 19:481-488.
Nicholls, T. H., and M. R. Fuller. 1987. Owl telemetry techniques. Pages 294-301 IN R.W. Nero, R.J. Clark, R.J. Knapton, and R.H. Hamre, editors. Biology and conservation of northern forest owls. USDA Forest Service, Gen. Tech. Rep. RM-142.
Pendleton, B. A. G., B. A. Millsap, K. W. Cline, and D. M. Bird. 1987. Raptor management techniques manual. National Wildlife Federation, Sci. and Tech. Ser. No. 10. 420 pp.
Rohner, C. 1997. Non-territorial 'floaters' in Great Horned Owls: space use during a cyclic peak of snowshoe hares. Animal Behaviour 53:901-912.
Rusch, D. H., et al. 1972. Response of great horned owl populations to changing prey densities. J. Wildl. Manage. 36:282-296.
Smith, D.G. 1987b. Owl census techniques. Pages 304-307 in R.W. Nero, R.J. Clark, R.J. Knapton, and R.H. Hamre, editors. Biology and conservation of northern forest owls. USDA Forest Service, Gen. Tech. Rep. RM-142.
Terres, J. K. 1980. The Audubon Society encyclopedia of North American birds. Alfred A. Knopf, New York.
Voous, K. H., and A. Cameron. 1989. Owls of the Northern Hemisphere. MIT Press, Cambridge, Massachusetts. 320 pp.
Walker, L.W. 1974. The book of owls. Alfred A. Knopf, Inc. New York. 255 pp.
 

Please visit the website Conservation Status Ranks for definitions of the data fields used in this summary report.

Suggested Citation:

B.C. Conservation Data Centre. 1996. Species Summary: Bubo virginianus. B.C. Minist. of Environment. Available: https://a100.gov.bc.ca/pub/eswp/ (accessed Oct 17, 2026).